Növényvédelem
Tiszta víz erős hozam
A mezőgazdaságban továbbra is az egyik gyakori kihívás marad a mikroorganizmusok szaporodása az öntözőrendszerek vízvezetékeiben. Ez gyakran dugulást eredményez, ami akadályozza a víz zökkenőmentes áramlását a növényekhez. Ezenkívül a patogén baktériumokat tartalmazó mikroorganizmusok szennyezhetik az öntözéshez használt vizet, és potenciálisan károsíthatják a növények növekedését. A helyzetet rontja, hogy a mikroorganizmusok, például baktériumok, gombák és algák vízvezetékekben való jelenléte mellett biofilm is jelen van. A biofilm megléte lehetővé teszi a potenciálisan káros kórokozók növekedését az öntözőrendszerben.
Bár számos fertőtlenítőszer létezik a probléma kezelésére, beleértve a klór használatát, az EU/EPA által jóváhagyott klór-dioxid ( ClO₂ ) kémiai vegyület bizonyult a leghatékonyabbnak.
A klór-dioxid hatékonysága és kihasználhatósága a mezőgazdaságban összetett.
Az öntözőrendszerek vízvezetékeinek eltömődésének elkerülése, teljesítményük és tartósságuk növelése érdekében megfelelő karbantartásra van szükség. A ClO₂ rendkívül hasznos lehet bármilyen dugulási probléma kezelésében.