ClO₂ Alkalmazások
Ipari szektorok

A klór-dioxid egy  kémiai vegyület, amely két oxigénatomból és egy klóratomból áll. Szoba hőmérsékleten a klór-dioxid tablettához adagolt vízzel feloldódik és sárgászöld gáz formájában bomlik el..

ClO₂ gáznak a legfontosabb tulajdonsága, hogy ivóvíz és egyéb anyagok fertőtlenítésére használható, ami nagyon fontossá teszi az ipari és kommunális alkalmazások széles körében. A  általában nátrium-kloritból vagy nátrium-klorátból állítják elő.

A ClO₂ -t elsősorban orvosi célokra használják fertőtlenítőszerként. Az orvosi beállítástól függetlenül ez a gáz mindenféle laboratóriumi és orvosi berendezést, helyiséget, eszközt és felületet képes fertőtleníteni. Orvosi környezetben elengedhetetlen, hogy a terület steril legyen, hogy csökkentse annak a lehetőségét, hogy a levegőben lévő vírus vagy baktérium hatással legyen a betegségben szenvedő betegre. A klór-dioxid már nagyon hatékonynak bizonyult a legionella pneumophila néven ismert baktérium kivonásában, amely egy olyan baktérium, amely a tüdőgyulladás nagyon súlyos formájának kialakulásához vezethet.